Choroby i szkodniki najczęściej występujące u pszczół

Choroby i szkodniki najczęściej występujące u pszczół

Oto bardziej szczegółowe informacje o szkodnikach i chorobach pszczół:


SZKODNIKI PSZCZÓŁ

  1. Warroza (Varroa destructor)
    • Opis: Pasożytujący roztocz atakuje zarówno dorosłe pszczoły, jak i czerw. Żywi się hemolimfą, osłabiając pszczoły i przenosząc wirusy, np. wirus zdeformowanych skrzydeł (DWV).
    • Objawy: Pszczoły zniekształcone, osłabione, niska liczba robotnic, obniżenie produkcji miodu.
    • Zwalczanie:
      • Środki chemiczne: kwas mrówkowy, kwas szczawiowy, amitraz (np. Apiwarol).
      • Metody biotechniczne: usuwanie czerwiu trutowego, stosowanie ramek pracy.
      • Odpowiednia wentylacja i higiena w ulach.
  2. Szerszenie i osy
    • Opis: Szerszenie i osy napadają na pasieki, zabijają pszczoły i kradną miód.
    • Objawy: Martwe pszczoły wokół ula, spadek aktywności rodziny.
    • Zwalczanie:
      • Pułapki na osy i szerszenie (np. butelki z sokiem owocowym).
      • Zabezpieczanie wlotków do uli poprzez ich zwężanie.
  3. Chrząszcz ulowy (Aethina tumida)
    • Opis: Egzotyczny szkodnik, głównie w ciepłych klimatach. Larwy niszczą plastry, zanieczyszczają miód.
    • Objawy: Fermentacja miodu, charakterystyczny kwaśny zapach, zniszczone plastry.
    • Zwalczanie: Pułapki mechaniczne lub chemiczne, szybka izolacja zainfekowanych uli.
  4. Ćma barciak (Galleria mellonella i Achroia grisella)
    • Opis: Larwy ćmy niszczą plastry woskowe, co prowadzi do osłabienia rodzin.
    • Objawy: Tunele w plastrach, pajęczynki, zanieczyszczenia w ulu.
    • Zwalczanie:
      • Zamrażanie zmagazynowanych plastrów.
      • Przechowywanie plastrów w suchych i dobrze wentylowanych miejscach.

CHOROBY PSZCZÓŁ

  1. Zgnilec amerykański (Paenibacillus larvae)
    • Opis: Śmiertelna choroba bakteryjna czerwiu, przenoszona przez zarodniki bakterii. Bardzo trudna do zwalczenia, zarodniki mogą przetrwać wiele lat.
    • Objawy:
      • Charakterystyczny zapach zgnilizny.
      • Przebarwienia i nieregularność w czerwiu.
      • Test zapałki: rozciągliwa masa w komórkach czerwiu.
    • Zwalczanie:
      • Spalanie zakażonych uli (zgodnie z przepisami weterynaryjnymi).
      • Dezynfekcja narzędzi i sprzętu.
  2. Zgnilec europejski (Melissococcus plutonius)
    • Opis: Choroba czerwiu, mniej groźna niż zgnilec amerykański. Zazwyczaj występuje w słabych rodzinach.
    • Objawy:
      • Czerw zniekształcony, wydłużony.
      • Osłabienie rodziny pszczelej.
    • Zwalczanie:
      • Wzmacnianie rodziny pszczelej (np. podawanie syropu cukrowego).
      • Higiena uli.
  3. Nosemoza (Nosema apis i Nosema ceranae)
    • Opis: Choroba wywoływana przez grzyby mikroskopijne. Prowadzi do biegunki, osłabienia i śmierci rodzin.
    • Objawy:
      • Brązowe plamy na ramkach i ścianach ula.
      • Wyczerpane pszczoły z nienaturalnie rozciągniętymi odwłokami.
    • Zwalczanie:
      • Dezynfekcja ula.
      • Podawanie leków (np. fumagiliny).
      • Utrzymywanie silnych rodzin.
  4. Wirus zdeformowanych skrzydeł (DWV)
    • Opis: Przenoszony głównie przez Varroa destructor. Powoduje deformacje skrzydeł u młodych pszczół.
    • Objawy:
      • Małe, niesprawne pszczoły z niedorozwiniętymi skrzydłami.
      • Duża śmiertelność w rodzinie.
    • Zwalczanie:
      • Kontrola warrozy.
      • Higiena pasieki.
  5. Kamica czerwiu (Ascosphaera apis)
    • Opis: Grzybicza choroba czerwiu, powodująca jego mumifikację.
    • Objawy:
      • Suche, białe, mumifikowane larwy w komórkach.
    • Zwalczanie:
      • Wymiana matki pszczelej.
      • Dobre wietrzenie uli.

SYNDROM MASOWEGO GINIĘCIA PSZCZÓŁ (CCD)

  • Opis: Niezidentyfikowana do końca przyczyna masowego opuszczania uli przez pszczoły. Może być wynikiem działania pestycydów, stresu, pasożytów i chorób.
  • Objawy:
    • Pusty ul, brak martwych pszczół w jego pobliżu.
    • Brak młodych pszczół w rodzinie.
  • Zapobieganie:
    • Unikanie pestycydów.
    • Monitorowanie zdrowia pszczół.
    • Tworzenie przyjaznego środowiska dla pszczół (rośliny miododajne).

ZAPOBIEGANIE CHOROBOM I SZKODNIKOM

  • Regularna kontrola uli i wczesna diagnostyka.
  • Dbanie o higienę w pasiece (czyszczenie uli, sprzętu).
  • Odpowiednie karmienie pszczół w okresach niedostatku pożytków.
  • Stosowanie leczenia w razie potrzeby (zgodnie z zaleceniami weterynaryjnymi).