Opis
Powstawanie:
Pierzga pszczela, czyli pokarm pszczół, ma formę grudek o ciemnobrązowej barwie i nieregularnym kształcie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, który pszczoły zbieraczki transportują do ula w formie okrągłych grudek pyłkowych (obnóży). Tam pszczoły ulowe mieszają go z miodem i swoją śliną i taką masę ubijają w komórkach plastra.
Skład:
Pierzga pszczela to bogactwo składników odżywczych, takich jak:
- węglowodany
- białka – ma go więcej niż pyłek kwiatowy
- tłuszcze nasycone i nienasycone
- aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć)
- witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, D, K, B12
- związki triterpenowe, które mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe
- żelazo
- fosfor
- potas
- miedź
- sód
- selen
- cynk
- krzem
- mangan
Zastosowanie:
- w okresie spadku odporności i rekonwalescencji po operacjach – wzmacnia i regeneruje organizm,
- w stanach depresyjnych – wspomaga układ nerwowy,
- w przypadku przewlekłego zmęczenia i wytężonego wysiłku umysłowego,
- na biegunki,
- zaparcia (wspomaga trawienie),
- wrzody żołądka,
- oczyszczenie wątroby,
- wzmocnienie naczyń krwionośnych,
- pomocniczo w leczeniu anemii,
- przy przeziębieniach (ma działanie bakteriobójcze),
- na regenerację i nawilżenie skóry – wygładza zmarszczki, poprawia kolor skóry, redukuje cienie pod oczami (w postaci maseczki, którą można wykonać, łącząc pierzgę z jogurtem naturalnym i miodem).